/Przygotowujemy wystawną kolację

Przygotowujemy wystawną kolację

Zapraszając gości na kolację, każda osoba stara się, aby taki wieczór był niezwykle elegancki i nawet podawane dania były szykowne. Warto postawić nie tylko na wymyślnie wyglądające potrawy na talerzu, ale również smaczne, choć niekoniecznie typowe. Bardzo dobrze sprawdzi się kuchnia orientalna, czyli kuchnia indyjska, tajska, japońska czy nawet kuchnia śródziemnomorska. Wszystkie potrawy muszą nie tylko wyglądać dobrze, ale też aromatycznie pachnieć, aby zachęcić gości do jedzenia.

Co podać gościom?

Jednym z popularnych wyborów jest wspomniana kuchnia indyjska. Przepisy mogą wydawać się bardzo łatwe, składniki są ogólnodostępne, a czas przygotowywania zwykle nie jest zbyt długi, jednakże warto sprawdzić listę przypraw. W kuchni indyjskiej to one grają główną rolę i zwykle w każdym daniu jest ich mnóstwo. Inaczej doprawia się gotowany ryż, inne aromaty będę potrzebne do mięsa, a jeszcze inne zioła do doprawienia warzyw. Przed rozpoczęciem przygotowywania takiej kolacji dobrze jest sprawdzić, czy mamy wszystkie przyprawy. A jak podawać takie dania? Na półmiskach, w miseczkach czy na dużych talerzach, gdzie zmieści się kilka porcji różnych dań.

Także kuchnia tajska przepisy ma bardzo aromatyczne i urzekające kolorystyką potrawy. Jest ona nieco mniej popularna, a zatem można oczarować gości czymś, czego jeszcze nie mieli okazji próbować. Warto jednak przygotować wersje warzywne i mięsne, aby wszyscy mogli najeść się do syta, próbując różnych wariantów jedzenia. Stół warto bardzo prosto udekorować, aby nie odwracać uwagi od kolacji.

 

Podziel się z innymi!