/Probiotyki – działanie i rodzaje

Probiotyki – działanie i rodzaje

Bakterie probiotyczne to sprzymierzeńcy w walce o naszą odporność, a co za tym idzie także zdrowie. Zbawiennie wpływają na stan naszych jelit, mają też swój udział w syntezie witamin. W aptekach znajdziemy szeroką gamę produktów tego typu. W tym najpopularniejsze, stosowane przy kuracjach antybiotykowych dla odbudowania mikroflory, ale też probiotyki na migrenę i inne dolegliwości.

Bakterie na straży naszej witalności

Odbudowa przewodu pokarmowego podczas spożywania produktów zawierających w swoim składzie bakterie (głównie chodzi tu o produkty mleczne, czyli np. kefir lub jogurt), opisana została już ponad sto lat temu. Od tego czasu medycyna zrobiła znaczące postępy, jednak prebiotyki niezmiennie są przez nią używane. Najczęściej w przypadkach zachwiania mikroflory jelitowej.

Jak działają te żywe mikroustroje?

Z języka greckiego „pro bios” oznacza „dla życia”. To doskonałe określenie tego, jak korzystny wpływ na nasze ciała mają bakterie probiotyczne, czyli bakterie kwasu mlekowego. Tworzą one w układzie pokarmowym ochronną barierę przed szkodliwymi patogenami, poprawiają trawienie i wchłanianie się substancji odżywczych. A przede wszystkim stymulują pracę układu immunologicznego. Szczególnie istotne są dwa szczepy – Lactobacillus oraz Bifidobacterium. Często sięgamy po nie podczas problemów z układem pokarmowym. Sprawdzają się przy zaparciach i biegunkach, a także w zespole jelita drażliwego. Pojawiają się jednak doniesienia naukowe sugerują korzystny wpływ kuracji probiotykami także w przypadkach przewlekłych migren oraz alergii.

Podziel się z innymi!