/Pochodzenie i zastosowanie kakao

Pochodzenie i zastosowanie kakao

Kakao, które kupujemy w naszych sklepach, pochodzi z owoców drzewa kakaowego, które rośnie w strefie równikowej. Pochodzenia kakaowca należałoby szukać w krajach Ameryki Południowej lub Środkowej, ale obecnie największe plantacje znajdują się na terenie Afryki. Owoce drzewa kakaowego zawierają w sobie nasiona, które początkowo mają barwę jasną. Dopiero później, po odpowiedniej obróbce stają się ciemnobrązowe.

Kakaowe słodkości

Kakao jest wykorzystywane na różne sposoby. Na przykład przy jego udziale powstają różnego rodzaju słodycze – wiórki czekoladowe, cukierki, czekolada, polewy itp. Ważne jest, by spożywać produkty, które posiadają prawdziwe kakao. Dzięki temu, że posiada ono pewne ilości teobrominy i kofeiny ma działanie pobudzające. Zawiera też spore zasoby magnezu. Jeśli ten produkt jest właściwie przechowywany, to zawsze będzie miał konsystencję pulchnego proszku. Jeśli jednak pozostawimy go w temperaturze powyżej 25 stopni Celsjusza w warunkach o dużej wilgotności, to utworzą się grudki, a sam produkt będzie się słabo rozpuszczał. Jeżeli kakao poddamy działaniu promieni słonecznych, to zacznie się z niego wydzielać masło kakaowe. W sprzedaży możemy spotkać kakao granulowane. Zazwyczaj jest ono serwowane z różnymi dodatkami.

Podziel się z innymi!