/O tradycji dekorowania słodyczy

O tradycji dekorowania słodyczy

Wyjątkowy smak i niezapomniany aromat ulubionych wypieków to nie wszystko! Nie bez znaczenia pozostają także ich aspekty wizualne, które sprawiają, że ciasteczka, praliny, pierniki czy muffinki wyglądają apetycznie. Tradycja dekorowania słodkości liczy sobie wiele lat i nie sposób wyobrazić sobie bez niej także dzisiejszy rynek cukierniczy.

Słodkie dekoracje dawniej i dziś

Dziś dekoracje wypieków są niezwykle różnorodne – nie brak im kolorów i wzorów, które cieszą oko i pozwalają jeszcze bardziej wzbogacić ostateczny efekt przygotowanych przysmaków. Jednak dawniej dekorowanie ciast i deserów wyglądało nieco inaczej. W tym celu początkowo używano produktów, jakie każda gospodyni mogła znaleźć w swojej spiżarni. Wykorzystywano w tym celu miód, orzechy, mak lub suszone owoce. Według niektórych źródeł, popularny obecnie element dekoracyjny ciast, jakim jest lukier, zaczął być wykorzystywany w Polsce dopiero w XVIII wieku. Z uwagi na swoje właściwości i słodki smak szybko stał się on popularny w cukiernictwie.

Niesłabnący trend

Obecnie na rynku znajdziemy wiele wyrobów cukierniczych, dzięki którym możemy nadać wyjątkowy charakter przyrządzanym w domowym zaciszu deserom. Także cukiernie starają się, jak najlepiej spełniać potrzeby konsumentów w tym zakresie, oferując bogato dekorowane ciasteczka, pralinki czy pierniczki. Ciekawym przykładem mogą być personalizowane jadalne upominki komunijne dla gości lub słodkości z dedykacją, które możemy wręczyć bliskim w ramach podziękowania za udział w zabawie weselnej. Istnieje sporo ciekawych opcji, które możemy dopasować do okazji lub własnych preferencji – od kształtu słodyczy, poprzez ich dekor i personalizację, aż po wybór ozdobnego opakowania.

Garść wiosennych inspiracji

Chcąc zadbać o walory estetyczne ciasteczek, muffinek lub innych słodkości możemy wykorzystać różnego rodzaju jadalne elementy dekoracyjne. Wykonane z opłatków ozdoby z powodzeniem uświetnią wiosenne wypieki, a kolorowy lukier lub posypka zadbają o apetyczny wygląd mazurka lub tradycyjnej baby wielkanocnej. Coraz częściej na naszych talerzach, jako ciekawa forma dekoracji wypieków, pojawiają się kwiaty lub fantazyjnie pokrojone owoce. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zarówno wykonanie, jak i ręczną dekorację tego typu słodyczy zlecić profesjonalistom.

Przykładowe realizacje bajecznie przyozdobionych słodyczy na Wielkanoc można znaleźć tutaj: https://www.cukierniareklamowa.pl/pl/c/Slodycze-na-Wielkanoc/22. Zamówienie ich wykonania w cukierni nie tylko zdejmie z nas obowiązek ich przygotowania, ale także pozwoli cieszyć się wysoką jakością wielkanocnych słodkości. Dobrym pomysłem będzie złożenie zamówienia odpowiednio wcześniej, aby wybrane przez nas przysmaki trafiły na świąteczny stół lub wielkanocne spotkanie firmowe na czas!

Podziel się z innymi!