/Najlepsze farsze do pierogów – z czym je zrobić?

Najlepsze farsze do pierogów – z czym je zrobić?

Jedną z tradycyjnych polskich potraw są pierogi. Ocenia się, że są one obecne w jadłospisie Polaków od XIII wieku. Dotarły do nas prawdopodobnie z Chin za pośrednictwem Rusi. Pierogi to nic innego jak smaczne kluski, do których dodaje się nadzienie. Robi się je, zawijając ciasto makaronowe na wcześniej przygotowany farsz. Następnie zakleja się jego brzegi, by w ten sposób powstała trwała całość.

Smaczna tradycja

Najpopularniejsze wyroby tego typu to mariaż ciasta z nadzieniem grzybowym, połączonym z kapustą lub mięsem. Do produkcji tradycyjnych pierogów można użyć nadzienia własnej produkcji lub zakupić farsz grzybowy w sklepie o takim asortymencie. Jeśli ktoś lubi potrawy na słodko, może do ciasta pierogowego dodać ser lub owoce.

Nie tylko krajowe

Należy pamiętać, że pierogi lepi się nie tylko w naszym kraju. Najsmaczniejsze wyroby tego typu można znaleźć w kuchni białoruskiej. Noszą one nazwę pielmieni. W Gruzji nazywa się je chinkali, a we Włoszech – ravioli. Natomiast na Suwalszczyźnie najczęściej można spotkać pierogi litewskie. W skład ich nadzienia wchodzą ziemniaki i podsmażona cebula. Dodatkowo dodaje się do tego jałowcową kiełbasę wędzoną oraz jajko i chudy wędzony boczek.

Podziel się z innymi!