/Na jakie typy rozróżnia się miody?

Na jakie typy rozróżnia się miody?

Gryczany, akacjowy, wielokwiatowy, spadziowy – dostępne na runku gatunki miodów naturalnych różnią się nie tylko nazwą, ale przede wszystkim smakiem, kolorem i właściwościami organoleptycznymi. Czym zatem charakteryzują się poszczególne rodzaje miodu i jak je rozpoznać?

Miód, czyli naturalne zdrowie

Miód jest znany i stosowany od wieków. Charakteryzuje się pięknym, złocistym kolorem oraz wyjątkowym zapachem i smakiem. Wśród najpopularniejszych gatunków warto wymienić miód rzepakowy, który w stanie płynnym ma słomkowy kolor, a niekiedy bywa nawet bezbarwny. Po krystalizacji przyjmuje kolor biały lub kremowy. Cechą charakterystyczną miodu rzepakowego jest delikatny zapach rzepaku.

Równie popularny i łatwo dostępny jest miód wielokwiatowy, którego barwa i zapach różnią się zależnie od pory roku, podczas której pszczoły zbierały nektar. Zasadniczo wielokwiatowy miód wiosenny jest bardziej delikatny w smaku i jaśniejszy niż zbierany w okresie letnim.

Jasnożółty lub bursztynowy miód lipowy to doskonały lek przy przeziębieniach i alergiach. Można go również traktować jako naturalny suplement. Wczesnym latem zbierany jest także miód akacjowy, którego cechą jest przede wszystkim intensywny, wyraźny zapach.

Najbardziej pożądany i najtrudniej dostępny miód spadziowy posiada ciemny, brunatny lub zgniłozielony odcień ostry, wyrazisty smak, przesycony nutą żywicy. Ciemną barwą odznacza się także miód gryczany i wrzosowy.

Największą zaletą miodu są właściwości zdrowotne. Przykładowo, miód ze spadzi drzew liściastych korzystnie wpływa na pracę nerek, wątroby i układu moczowego, natomiast ze spadzi iglastej łagodzi dolegliwości ze strony dolnych dróg oddechowych, układu pokarmowego oraz układu krążenia. Odporność można natomiast wzmocnić miodkiem pokrzywkowym, przygotowanym na bazie naturalnego miodu oraz młodych pędów pokrzywy. Warto dodać, że jest to produkt, który mogą przyjmować zarówno dorośli, jak i dzieci.

Podziel się z innymi!