/Jak powinny być skomponowane posiłki osób z nietolerancjami pokarmowymi?

Jak powinny być skomponowane posiłki osób z nietolerancjami pokarmowymi?

Zdrowa, pełnowartościowa dieta to podstawa świetnej kondycji i dobrego samopoczucia. Jej najważniejsze zasady można znaleźć w wielu poradnikach i na stronach internetowych poświęconych dietetyce. Problem pojawia się jednak w przypadku osób z nietolerancjami pokarmowymi. Ich jadłospis również powinien być dobrze zbilansowany, jednak z wykluczeniem określonej grupy produktów.

Istnieje szereg nietolerancji, np. na gluten czy laktozę. Zrezygnowanie z określonej grupy produktów zawsze niesie ze sobą ryzyko niedoborów makro- i mikroelementów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Aby uzupełnić braki i dobrze bilansować dietę w tych specyficznych przypadkach, trzeba mieć szeroką wiedzę. Jeśli szukasz pomocy w tym zakresie, najlepiej udzieli jej skuteczny dietetyk Warszawa jest idealnym miejscem, by go znaleźć.

Zastępowanie, czyli sposób na zdrowy posiłek

W dietach eliminacyjnych należy szczególnie zadbać o prawidłowe zbilansowanie posiłków. W związku z tym należy poszukiwać takich składników, które posiadają zbliżone wartości odżywcze do tych, które eliminujemy z naszego pożywienia. Na szczęście w przypadku większości diet istnieje szereg takich produktów. Wystarczy rozejrzeć się po półkach sklepowych, na których znajdują się propozycje mleka bez laktozy czy jogurtów. Podobnie wygląda sprawa z pieczywem bezglutenowym, a nawet gotowymi produktami spożywczymi (np. pierogami czy naleśnikami). Aby jednak dostarczały wszystkich składników, należy dokładnie sprawdzać ich skład znajdujący się na opakowaniu. 

 

Podziel się z innymi!