/Jak odżywić swoje rośliny i zwiększyć plony?

Jak odżywić swoje rośliny i zwiększyć plony?

Czym są chelaty nawozowe?

Słowo „chelat” pochodzi z języka greckiego – „chele”, a oznacza szczypce, kleszcze kraba. Są to kompleksowe związki, w których organiczna cząsteczka łączy się razem z kationem metalu. W różnego rodzaju nawozach wykorzystywane są substancje, które chelatują mikroelementy. Są to między innymi DTPA, HBED, IDHA, czy EDTA.

Chelatami są połączenia mikroskładnika, który jest metalem – Zn, Cu, Fe, Mn z nośnikiem chelatora. Formy te zastosowane w nawozach, cechują się bardzo dobrą, wręcz świetną rozpuszczalnością oraz niezwykle dużą dostępnością dla roślin, a to dzięki temu, że przenika on przez komórkowe błony roślin.

Co robią chelaty?

Chelaty nawozowe chronią elementy przed uwstecznieniem, niekorzystnym działaniem innych czynników, na przykład fosforanów, czy przejściem w ciężko rozpuszczalne kompleksy. Mikroskładniki są utrzymane przez nie w łatwo dostępnej formie dla roślin. Cząsteczki nie ulegają uwstecznieniu w przewodzących tkankach liścia, dlatego że są obojętnie chemiczne.

Nawozy chelatowe działają bardzo szybko. Dzieje się tak, ponieważ ich składniki są niezwykle efektywnie pobierane przez liście, dlatego, gdy zostają zastosowane interwencyjnie, to skutecznie likwidują one objawy niedoborów mikroelementów.

W przypadku chelatowych form mikroelementów, czynnikiem, który determinuje ich dobre oraz efektywne działanie jest temperatura. Powinna się ona mieścić w przedziale od 15 do 25 stopni Celsjusza. Trzeba również pamiętać o tym, że nośniki, które pozostają po pobieraniu z tych nawozów, powinny ulec rozkładowi do bezpiecznych form dla przyrodniczego środowiska.

Podziel się z innymi!