/Grillowanie w nowoczesnym wydaniu

Grillowanie w nowoczesnym wydaniu

W naszym kraju niezwykle popularnym zjawiskiem w sezonie wiosenno-letnim jest grillowanie na świeżym powietrzu – np. w ogrodzie. To bowiem doskonały sposób na spędzanie wolnego czasu w gronie najbliższej rodziny albo osób znajomych. Podstawowym warunkiem udanego spotkania jest w tym przypadku posiadanie funkcjonalnego i wytrzymałego grilla. Godne polecenia są w szczególności nowoczesne modele gazowe marki Weber, dostępne m.in. na https://www.grillmajster.pl/GRILLE-GAZOWE-WEBER-c4.

Węgiel odchodzi powoli do lamusa

Jeszcze do niedawna najczęściej wybieranym grillem był model na tradycyjny węgiel, ceniony przede wszystkim za nadawanie potrawom specyficznego smaku oraz aromatu dymu. Obecnie jednak ze względów ekologicznych i użytkowych mnóstwo osób rezygnuje z jego zakupu na rzecz wersji gazowej. Taki sprzęt posiada szereg palników, które umożliwiają przyrządzanie kilku różnych dań jednocześnie w odmiennej temperaturze. Poza tym jest wyposażony w wyjątkowo obszerny ruszt i innowacyjny system składający się z szyn aromatyzujących, zapłonu i elementu odprowadzającego tłuszcz. Jego ogromną zaletą jest to, że ze względu na wygodne zasilanie butlą gazową osiąga pożądaną temperaturę znacznie szybciej niż klasyczny model węglowy, a jego obsługa ogranicza się niemal wyłącznie do przekręcenia palnika. 

Niewątpliwy atut to również łatwość czyszczenia oraz brak wydzielania do atmosfery szkodliwych substancji. Znakomitą alternatywę stanowią grille elektryczne Weber, które działają od razu po podłączeniu do zwykłego gniazdka (powierzchnia nagrzewa się równomiernie). Są optymalnym wyborem zwłaszcza wtedy, gdy zależy nam na grillowaniu przez cały rok w dowolnym miejscu  np. w ogrodzie, na ganku, na tarasie, a nawet w salonie.

Podziel się z innymi!