/Domowa produkcja oleju – dlaczego warto o tym pomyśleć?

Domowa produkcja oleju – dlaczego warto o tym pomyśleć?

Tłuszcze to bardzo istotny element diety. Stanowią one bowiem podstawowy nośnik niektórych witamin. Oprócz tego odpowiednia ilość kwasów tłuszczowych wpływa korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu. Warto zatem wprowadzić do swojej diety większą ilość dobrych tłuszczów.

Pewność co do pochodzenia składników

Obecnie wiele osób spożywa zbyt mało kwasów tłuszczowych. Dzieje się tak głównie dlatego, że większość modeli odżywiania jest nakierowana na redukowanie masy ciała. To jednak duży błąd, ponieważ tłuszcz stanowi niezbędny makroskładnik w diecie człowieka. Niemniej różnego rodzaju oleje, które mamy okazję znaleźć w sklepach, nie zawsze produkowane są z myślą o prozdrowotnych właściwościach produktu. Z tego powodu dobrym rozwiązaniem wydaje się samodzielne tłoczenie oleju. Przede wszystkim taki wyrób wytworzony będzie z dobrze nam znanych składników, które dodatkowo nie zostaną poddane licznym obróbkom. Tym samym będziemy mogli wykorzystać maksimum obecnych w orzechach bądź nasionach komponentów odżywczych. Olej wyprodukowany za pomocą domowej prasy nie zawiera konserwantów czy innych związków, mających na celu przedłużenie czasu przydatności do spożycia. Dlatego dodawanie go do potraw pozwoli zapewnić naszemu organizmowi niezbędną dawkę kwasów tłuszczowych, nie powodując jednocześnie negatywnych konsekwencji dla zdrowia. Oprócz tego należy podkreślić również, że tego typu produkt cechuje się bardzo dobrym smakiem. Chcąc zatem zadbać o swoją dietę, warto zdecydować się na samodzielne wytwarzanie oleju.  

Podziel się z innymi!