/Do czego można dodać kimchi?

Do czego można dodać kimchi?

Kimchi to światowej sławy narodowa potrawa koreańska, która skradła serca smakoszy na całym świecie. Przygotowywana z kapusty pekińskiej w zaciszu własnego domu stała się stałym gościem na niemal każdym stole w Korei. Jej wielką siłą są nie tylko jej prozdrowotne właściwości, ogromne zasoby witamin oraz polifenoli, ale również fakt, że można dodawać je niemalże do wszystkiego.

Uniwersalny smak, czyli dla każdego coś dobrego

Odpowiednio przygotowane i doprawione kimchi jest doskonałym daniem samo w sobie, ale podobnie jak nasza kiszona kapusta, najlepiej smakuje w połączeniu z innymi dodatkami. Warto pamiętać, że może być ono przygotowywane zarówno tradycyjnie, czyli z lekko pikantną nutą, jak również na słodko. Choć do kimchi, dla wzmocnienia smaku i jego wartości odżywczej, dodaje się zwykle olej z ryb, istnieją także odmiany wegańskie, które z powodzeniem znajdują swoich zwolenników na całym świecie. Także w Polsce to wyjątkowe danie zyskuje swoich zwolenników, a oryginalna pekińska kapusta zostaje niekiedy zastąpiona odmianą białą lub czerwoną.

W zależności od upodobań kimchi można więc śmiało łączyć z ryżem, mięsem wieprzowym lub wołowym, z warzywami, jak również na jego bazie przygotować pyszną i pożywną zupę z chili lub imbirem. Ciekawym rozwiązaniem jest dodanie go do pieczywa, zarówno jako dodatek do kanapki, jak również jako farsz do zapiekanek albo bułeczek. W Korei bardzo chętnie zjadane jest również w postaci placków z kimchi oraz dań z makaronem. Przykładowy przepis można znaleźć na https://www.kuchnieorientu.pl/przepis/doskonale-kimchi-z-kapusty/.

Podziel się z innymi!