/Dlaczego nieprzetworzone soki są lepsze od tych sklepowych?

Dlaczego nieprzetworzone soki są lepsze od tych sklepowych?

Jednym ze skutecznych sposobów na ugaszenie pragnienia jest picie soków owocowych. Są one pełne witamin oraz cennych składników odżywczych, które mają ogromne znaczenie dla utrzymania dobrej kondycji oraz zdrowia. Zdecydowanie lepiej jednak jest wybierać soki ekologiczne i nieprzetworzone, które w swoim składzie zawierają jedynie naturalne składniki bez dodatku substancji konserwujących.

Zalety picia soków nieprzetworzonych

Soki, które znaleźć można na sklepowych półkach bardzo często zawierają sztuczne barwniki oraz konserwanty. Podczas procesu ich produkcji owoce tracą swoje cenne właściwości. Warto więc wybierać naturalne soki, które wytwarzana są metodą tłoczenia. Oznacza to, że sok pozyskuje się bezpośrednio ze świeżych owoców, a nie z koncentratu. Pasteryzowane są one w niskiej temperaturze, dzięki czemu usuwane są z nich toksyny oraz wszelkie drobnoustroje, ale nie tracą one swoich właściwości odżywczych. Takie soki posiadają charakterystyczny mętny osad, który nie jest wadą, ale ogromną zaletą tego produktu. Są one bogate w antyoksydanty, błonnik oraz cenne witaminy. Bardzo często są produkowane przez lokalnych sadowników, którzy do ich wytworzenia wykorzystują hodowane przez siebie owoce. Trzeba pamiętać, że ze względu na brak konserwantów mają one zdecydowanie krótszą datę ważności niż te, które produkuje się z koncentratu. Soki naturalne mają doskonały wpływ na odporność, wspomagają organizm w walce z chorobami oraz infekcjami, a także wpływają korzystnie na przemianę materii.

Podziel się z innymi!